Domáce žemle s mrkvovo-vajíčkovou pomazánkou
Čo potrebujeme?
- 3 hrnčeky hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 a 1/2 hrnčeku vlažnej vody
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžicu cukru
- 150 ml oleja
- 7 g sušeného droždia
- ľanové a sezamové semiačka
- voda a soľ na potieranie
- 1 mrkvu
- 1 mladú cibuľku
- 3 vajíčka uvarené vajíčka
- 100 g masla
- 100 g taveného syru
- soľ
- v mise zmiešame všetky suché ingrediencie na cesto
- pridáme vodu a olej a vypracujeme cesto
- necháme ho kysnúť približnej 30 minút
- vykysnuté cesto znova hnetieme a rozdelíme na polovicu
- každú polovicu rozdelíme na 4 rovnaké časti
- dostaneme 8 malých bochníkov, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom
- bochníky necháme 15 minút podkysnúť a potom namočeným nožíkom vytvoríme hlboké zárezy
- nakoniec potrieme slanou vodou a posypeme semiačkami
- necháme podkysnúť 10 minút a rúru zatiaľ predohrejeme na 200°C
- žemle vložíme do rúry a pečieme 5 minút na 200°C a potom na 180°C ich dopekáme kým nechytia zlatohnedú farbu
- kým sa žemle chladia, pripravme pomazánku
- očistenú mrkvu a vajcia nastrúhame
- pridáme syr, maslo a soľ a poriadne premiešame
- nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú mladú cibuľku
- podávame s domácimi žemľami
Komentáre
Zverejnenie komentára