Račianska lusková omáčka s točeňákom
Opäť som skúšala recept z kuchárskych kníh a osvedčil sa, tak prinášam jeho originálnu verziu, ktorá je ale doplnená aj o vegetariánsku, vegánsku a bezlepkovú verziu.
Suroviny:
Suroviny:
- 500 g mladých fazuľkových strukov
- 1 stredná cibuľa
- 2 bobkové listy
- 6 guličiek čierneho korenia
- 6 guličiek nového korenia
- soľ podľa potreby
- 200 g smotany (kyslá alebo rastlinná)
- 400 ml mlieka (rastlinného)
- 2 lyžice hladkej múky (ryžová)
- bravčová masť alebo olej na zásmažku
- 1 lyžica octu na dochutenie (nemusí byť)
- 1-2 lyžice cukru
- točená saláma alebo vegánska špekačka, prípadne vajíčko
Postup:
- fazuľkové lusky očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky dlhé asi 3 cm
- vodou zalejeme len potiaľ, aby boli prikryté
- pridáme celú ošúpanú cibuľu, bobkový list, korenie a soľ
- varíme domäkka cca. 15 minút a potom celú cibuľu vyberieme
- pripravíme si zásmažku, zohrejeme tuk, prisypeme múku a na miernom ohni restujeme dozlata
- prilejeme trochu horúceho mlieka, dobre zamiešame a rozšľaháme dohladka
- zriedime zvyškom mlieka a vmiešame do uvarených fazuliek cez sito
- do vymiešanej smotany pridáme za stáleho miešania naberačku horúcej omáčky
- zmes za stáleho miešania nalejeme naspäť do omáčky a dobre spolu prevaríme
- na záver môžeme dochutiť octom a cukrom
- točeňák alebo vegánsku špekačku nakrájame a osmažíme na oleji
- namiesto údenín môžete použiť vajíčko
- podávame spolu s chlebom
Komentáre
Zverejnenie komentára