Račianska lusková omáčka s točeňákom

Opäť som skúšala recept z kuchárskych kníh a osvedčil sa, tak prinášam jeho originálnu verziu, ktorá je ale doplnená aj o vegetariánsku, vegánsku a bezlepkovú verziu. 

Suroviny:
  • 500 g mladých fazuľkových strukov
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • 6 guličiek čierneho korenia
  • 6 guličiek nového korenia
  • soľ podľa potreby
  • 200 g smotany (kyslá alebo rastlinná)
  • 400 ml mlieka (rastlinného)
  • 2 lyžice hladkej múky (ryžová)
  • bravčová masť alebo olej na zásmažku
  • 1 lyžica octu na dochutenie (nemusí byť)
  • 1-2 lyžice cukru
  • točená saláma alebo vegánska špekačka, prípadne vajíčko 
Postup:
  • fazuľkové lusky očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky dlhé asi 3 cm
  • vodou zalejeme len potiaľ, aby boli prikryté 
  • pridáme celú ošúpanú cibuľu, bobkový list, korenie a soľ
  • varíme domäkka cca. 15 minút a potom celú cibuľu vyberieme
  • pripravíme si zásmažku, zohrejeme tuk, prisypeme múku a na miernom ohni restujeme dozlata
  • prilejeme trochu horúceho mlieka, dobre zamiešame a rozšľaháme dohladka
  • zriedime zvyškom mlieka a vmiešame do uvarených fazuliek cez sito
  • do vymiešanej smotany pridáme za stáleho miešania naberačku horúcej omáčky
  • zmes za stáleho miešania nalejeme naspäť do omáčky a dobre spolu prevaríme
  • na záver môžeme dochutiť octom a cukrom
  • točeňák alebo vegánsku špekačku nakrájame a osmažíme na oleji
  • namiesto údenín môžete použiť vajíčko 
  • podávame spolu s chlebom 

Komentáre

Obľúbené príspevky