Gaspacho - nevarená polievka
Čo potrebujeme?
- 3 paradajky
- 2 papriky
- 1 cibuľu
- 1 mesiačik cesnaku
- hrsť čerstvej bazalky
- 2 krajce chleba (napr. zemiakový/celozrnný/bezlepkový)
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
Ako postupujeme?
- chleba zbavíme kôrky, ktorú odložíme na neskôr
- chlebovú striedku nakrájame na kúsky a dobre polejeme olejom
- do mixéra alebo do hrnca vložíme nakrájanú zeleninu
- pridáme olejový chlieb a bazalku
- ochutíme lyžičkou soli a trochou korenia
- zalejeme cca 0,5 l vody a rozmixujeme buď v mixéri alebo ponorným mixérom
- chlebovú kôrku opečieme na panvici s trochou oleja
- polievku podávame pri izbovej teplote, ozdobenú chlebom a bazalkou
- ak nemáte radi chuť surovej cibule alebo cesnaku, polievku chvíľu povarte
- alebo sa dá cibuľa nahradiť uhorkou či cuketou
- ak chcete odľahčenú verziu, chlieb vynechajte
- gaspacho má niekoľko verzií a je na vás, aby ste si vybrali zeleninu podľa vlastnej chuti
- táto polievka sa podáva počas horúcich letných dní, aby vás ochladila no zasýtila
Komentáre
Zverejnenie komentára