Keltský kmínový koláč

V dávnych dobách ľudia považovali kmín alebo rascu za magickú potravinu a radi ju pridávali do slaných ale aj sladkých pokrmov. Tento koláč sa piekol na oslavu splnu.

Prísady:
  • 1 hrnček masla
  • 1 hrnček cukru
  • 4 vajcia
  • 1,5 hrnčeku múky
  • 1 lyžica nasekaných mandlí
  • 1 lyžica kmínu
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 lyžice griotky
  • práškový cukor a kmín na posypanie
Postup:
  • najprv zmiešame maslo s cukrom
  • potom po jednom pridávame vajcia s trochou múky a šľaháme
  • do takto pripravenej zmesi vmiešame zbytok múky, mandle a kmín
  • nakoniec prilejeme aj mlieko a griotku
  • pečte v okrúhlej forme s priemerom cca 20 cm vymastenej maslom
  • koláč sa pečie približne hodinu pri teplote 175°C
  • po upečení nechajte formu najprv vychladnúť a potom vyklopte
  • posypte koláč práškovým cukrom a kmínom
  • ak sa vám zdá suchý, je možné ho podávať aj s ovocím, napr. malinami 


Komentáre

Obľúbené príspevky