Volarské šatôčky

Suroviny na kvások:
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 21 g droždia
Suroviny na cesto:
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • múka na pomúčenie
  • maslo na preliatie
Suroviny na náplň:
  • 300 g mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • štipka soli
Postup:
  • v mierne teplom mlieku rozmiešame cukor a rozdrobené droždie a necháme kysnúť cca. 10-15 minút
  • v mlieku rozšľaháme 1 vajce
  • preosiatu múku osolíme, pridáme cukor, mlieko, maslo a kvások
  • vypracujeme vláčne cesto a poprášime ho múkou
  • zakryjeme cesto utierkou a necháme cca. 30 minút kysnúť na teplom mieste
  • tvaroh rozmiešame s vajcom a vanilkovým cukrom a zľahka osolíme
  • rúru predohrejeme na 180°C
  • vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý okolo 5 mm
  • rozkrájame ho na štvorce o veľkosti 5x5 cm
  • plech vystelieme papierom na pečenie a naň ukladáme jednotlivé štvorce
  • do stredu každého štvorca dáme tvarohovú náplň
  • protiľahlé rohy zložíme dovnútra, primačkneme a necháme koláče ešte cca. 10 minút kysnúť
  • potrieme ich rozšľahaným vajcom, pokvapkáme maslom a pečieme v rúre okolo 15-20 minút
  • vychladnuté koláče môžeme posypať práškovým cukrom


Komentáre

Obľúbené príspevky