Myjavský trokšiar
Trokšiar je oškvarkový koláč, ktorý na Myjave jedli k polievke alebo ho zapíjali mliekom.
Suroviny na kvások:
Suroviny na kvások:
- 100 ml mlieka (rastlinné)
- 1 lyžička cukru
- 42 g droždia
Suroviny na cesto:
- 700 g polohrubej múky (špaldová)
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 100 masti
- 250 ml mlieka (rastlinné)
- 500 g pomletých oškvariek
- 1 vajce na potretie
- rasca
Postup:
- z mlieka, cukru a nadrobeného droždia pripravíme kvások
- necháme ho kysnúť 10 minút na teplom mieste
- múku so soľou dáme do misy, pridáme kvások, vajce, žĺtok, masť a mlieko
- vymiesime hladké cesto a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme
- natrieme naň polovicu pomletých škvariek
- cesto preložíme smerom k stredu ako obálku
- prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi pol hodinu
- potom cesto opäť rozvaľkáme a natrieme naň druhú polovicu oškvarkov
- opäť preložíme, prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu
- rúru predhrejeme na 200°C a plech vymastíme masťou
- cesto rozvaľkáme do tvaru plechu, napr. kruh alebo obdĺžnik
- potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme rascou
- vložíme do rúry a pečieme cca. 30 minút
Komentáre
Zverejnenie komentára