Myjavský trokšiar

Trokšiar je oškvarkový koláč, ktorý na Myjave jedli k polievke alebo ho zapíjali mliekom. 

Suroviny na kvások:
  • 100 ml mlieka (rastlinné)
  • 1 lyžička cukru
  • 42 g droždia
Suroviny na cesto:
  • 700 g polohrubej múky (špaldová)
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 100 masti 
  • 250 ml mlieka (rastlinné)
  • 500 g pomletých oškvariek
  • 1 vajce na potretie
  • rasca 
Postup:
  • z mlieka, cukru a nadrobeného droždia pripravíme kvások
  • necháme ho kysnúť 10 minút na teplom mieste
  • múku so soľou dáme do misy, pridáme kvások, vajce, žĺtok, masť a mlieko
  • vymiesime hladké cesto a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme
  • natrieme naň polovicu pomletých škvariek
  • cesto preložíme smerom k stredu ako obálku 
  • prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi pol hodinu
  • potom cesto opäť rozvaľkáme a natrieme naň druhú polovicu oškvarkov
  • opäť preložíme, prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu 
  • rúru predhrejeme na 200°C a plech vymastíme masťou
  • cesto rozvaľkáme do tvaru plechu, napr. kruh alebo obdĺžnik
  • potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme rascou
  • vložíme do rúry a pečieme cca. 30 minút 


Komentáre

Obľúbené príspevky