Štedrovečerná šošovicová polievka
Na Záhorí je starým zvykom na Štedrý deň variť túto šošovicovú polievku. Tento konkrétny recept pochádza z Malých Levár, okres Malacky. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorkách alternetívne suroviny.
Suroviny:
Suroviny:
- 200 g hnedej šošovice
- 200 g cibule
- 100 g sušených sliviek
- 2 polievkové lyžice múky (bezlepková)
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti (olej)
- 200 ml smotany na varenie (rastlinná)
- 2 bobkové listy
- soľ
- mleté čierne korenie
- ocot podľa potreby
Postup:
- šošovicu na niekoľko hodín namočíme do vody
- potom vodu zlejeme a šošovicu uvaríme v novej vode s bobkovými listami do polomäkka
- pridáme sušené slivky a varíme kým šošovica nezmäkkne
- na tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku a zalejeme studenou vodou
- dobre premiešame a cibuľu prilejeme k šošovici
- dochutíme soľou a korením
- ešte chvíľu povaríme a za stáleho miešania zjemníme smotanou
- polievka je od sliviek a cibule sladšia a ak máme radi kyselejšiu, dochutíme ju octom
- ocot pred vyliatím do polievky zriedime trochou vody, aby sa polievka nezrazila
Komentáre
Zverejnenie komentára