Štedrovečerná šošovicová polievka

Na Záhorí je starým zvykom na Štedrý deň variť túto šošovicovú polievku. Tento konkrétny recept pochádza z Malých Levár, okres Malacky. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorkách alternetívne suroviny.

Suroviny:
  • 200 g hnedej šošovice
  • 200 g cibule
  • 100 g sušených sliviek
  • 2 polievkové lyžice múky (bezlepková)
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti (olej)
  • 200 ml smotany na varenie (rastlinná)
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ocot podľa potreby
Postup:
  • šošovicu na niekoľko hodín namočíme do vody
  • potom vodu zlejeme a šošovicu uvaríme v novej vode s bobkovými listami do polomäkka
  • pridáme sušené slivky a varíme kým šošovica nezmäkkne
  • na tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku a zalejeme studenou vodou
  • dobre premiešame a cibuľu prilejeme k šošovici
  • dochutíme soľou a korením
  • ešte chvíľu povaríme a za stáleho miešania zjemníme smotanou
  • polievka je od sliviek a cibule sladšia a ak máme radi kyselejšiu, dochutíme ju octom
  • ocot pred vyliatím do polievky zriedime trochou vody, aby sa polievka nezrazila

Komentáre

Obľúbené príspevky