Olivová focaccia
Focaccia alebo po slovensky báleš, je taliansky olivový chlieb alebo placka, ktorá sa konzumuje ako slaný koláč alebo ako príloha namiesto bežného chleba.
Čo potrebujeme?
Čo potrebujeme?
- 350 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 225 ml rastlinného mlieka
- 20 g droždia
- 1 lyžička trstinového cukru
- 200 g odkôstkovaných zelených a čiernych olív
- olivový olej na potretie
- olej na vymastenie plechu
Ako postupujeme?
- pripravíme si kvások, do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme 10 minút nakysnúť
- zmiešame múku, soľ, olej a kvások a vypracujeme cesto
- cesto posypeme múkou a necháme ho 30 minút kysnúť na teplom mieste
- nakysnuté cesto prepracujeme a vyformujeme na olejom vymastenom plechu
- olivy poukladáme striedavo čierne a zelené na cesto a necháme odpočívať ďalších 30 minút
- rúru vopred predohejeme na 180°C a potom pečieme cca. 30 minút
- hotovú focacciu môžeme jesť samostatne alebo ako prílohu namiesto chleba
Komentáre
Zverejnenie komentára