Olivová focaccia

Focaccia alebo po slovensky báleš, je taliansky olivový chlieb alebo placka, ktorá sa konzumuje ako slaný koláč alebo ako príloha namiesto bežného chleba.

Čo potrebujeme?
  • 350 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 225 ml rastlinného mlieka
  • 20 g droždia
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 200 g odkôstkovaných zelených a čiernych olív
  • olivový olej na potretie 
  • olej na vymastenie plechu
Ako postupujeme?
  • pripravíme si kvások, do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme 10 minút nakysnúť
  • zmiešame múku, soľ, olej a kvások a vypracujeme cesto
  • cesto posypeme múkou a necháme ho 30 minút kysnúť na teplom mieste
  • nakysnuté cesto prepracujeme a vyformujeme na olejom vymastenom plechu
  • olivy poukladáme striedavo čierne a zelené na cesto a necháme odpočívať ďalších 30 minút
  • rúru vopred predohejeme na 180°C a potom pečieme cca. 30 minút 
  • hotovú focacciu môžeme jesť samostatne alebo ako prílohu namiesto chleba 

Komentáre

Obľúbené príspevky