Kralupská bábovka
Česká kuchyňa je pre mňa veľkou inšpiráciou a je mi veľmi blízka, keďže sme kedysi tvorili jeden spoločný štát. Recept na túto bábovku pochádza ešte z pred prvou svetovou vojnou. V tom čase túto bábovku piekli slávnostne každú nedeľu.
Suroviny na kvások:
Suroviny na kvások:
- 1 kocka droždia
- 125 ml vlažného mlieka
- 125 ml smotany
- 3 kocky cukru
- 150 g preosiatej múky
- 170 g masla + na vymazanie formy
- 150 g práškového cukru, preosiateho s troškou soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 5 žĺtkov
- 200 g hladkej múky
- 30 g hrozienok
- 30 g nasekaných mandlí
- 30 g kandizovaného ovocia
- strúhanka na vysypanie formy
- práškový cukor na poprášenie
- v mise zmiešame všetky suroviny na kvások a necháme ho minimálne 15 minút napeniť
- maslo asi 10 minút miešame s práškovým cukrom a citrusovou kôrou
- jeden po druhom zapracujeme žĺtky
- pridáme kvások, preosiatu múku a dobre vymiešame
- vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie
- formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou
- vlejeme do nej cesto a necháme kysnúť 20-30 minút
- pečieme cca. 45 minút v predohriatej rúre na 170°C
- po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom
Komentáre
Zverejnenie komentára