Kralupská bábovka

Česká kuchyňa je pre mňa veľkou inšpiráciou a je mi veľmi blízka, keďže sme kedysi tvorili jeden spoločný štát. Recept na túto bábovku pochádza ešte z pred prvou svetovou vojnou. V tom čase túto bábovku piekli slávnostne každú nedeľu.

Suroviny na kvások:
  • 1 kocka droždia
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 125 ml smotany
  • 3 kocky cukru
  • 150 g preosiatej múky
Suroviny na cesto:
  • 170 g masla + na vymazanie formy
  • 150 g práškového cukru, preosiateho s troškou soli
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 5 žĺtkov
  • 200 g hladkej múky
  • 30 g hrozienok
  • 30 g nasekaných mandlí
  • 30 g kandizovaného ovocia
  • strúhanka na vysypanie formy
  • práškový cukor na poprášenie
Postup:
  • v mise zmiešame všetky suroviny na kvások a necháme ho minimálne 15 minút napeniť
  • maslo asi 10 minút miešame s práškovým cukrom a citrusovou kôrou
  • jeden po druhom zapracujeme žĺtky
  • pridáme kvások, preosiatu múku a dobre vymiešame
  • vmiešame hrozienka, mandle a kandizované ovocie
  • formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou
  • vlejeme do nej cesto a necháme kysnúť 20-30 minút
  • pečieme cca. 45 minút v predohriatej rúre na 170°C
  • po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom


Komentáre

Obľúbené príspevky