Keltský jablkový koláč so škoricou

Tento starý recept sa zachoval na Britských ostrovoch po stovky rokov do dnes. Kelti každý sviatok zajedali a zapíjali a pripravovali rôzne pokrmy. Tenko koláč sa piekol zväčša na jeseň, ale tiež bol rozšírený aj pri oslavách splnov mesiaca. V čase splnu som ho piekla aj ja. 

Suroviny:
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/2 hrnčeku cukru (hnedý nerafinovaný)
  • 1 hrnček smotany (ovsená) 
  • 125 g zmäkknutého masla
  • štipka soli
  • 1 jablko, olúpané, nastrúhané
  • 1 a 1/2 hrnčeku múky (celozrnná špaldová)
  • 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 3 stredne veľké jablká nakrájané na plátky
  • masť a strúhanku na pekáč
Postup:
  • vajce ušľaháme s 1 hrnčekom cukru
  • v hrnčeku rozmiešame smotanu s maslom a soľou a zohrejeme
  • obsah hrnčeku pridajte k vajciam
  • primiešajte múku, škoricu, kypriaci prášok a nakoniec strúhané jablko
  • takto pripravené cesto nalejeme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáču 
  • navrch poukladáme na plátky nakrájané jablká, ktoré poprášime zvyšným cukrom
  • pečieme cca. 20-30 minút na 200°C

Komentáre

Obľúbené príspevky