Keltský jablkový koláč so škoricou
Tento starý recept sa zachoval na Britských ostrovoch po stovky rokov do dnes. Kelti každý sviatok zajedali a zapíjali a pripravovali rôzne pokrmy. Tenko koláč sa piekol zväčša na jeseň, ale tiež bol rozšírený aj pri oslavách splnov mesiaca. V čase splnu som ho piekla aj ja.
Suroviny:
Suroviny:
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 hrnčeku cukru (hnedý nerafinovaný)
- 1 hrnček smotany (ovsená)
- 125 g zmäkknutého masla
- štipka soli
- 1 jablko, olúpané, nastrúhané
- 1 a 1/2 hrnčeku múky (celozrnná špaldová)
- 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3 stredne veľké jablká nakrájané na plátky
- masť a strúhanku na pekáč
Postup:
- vajce ušľaháme s 1 hrnčekom cukru
- v hrnčeku rozmiešame smotanu s maslom a soľou a zohrejeme
- obsah hrnčeku pridajte k vajciam
- primiešajte múku, škoricu, kypriaci prášok a nakoniec strúhané jablko
- takto pripravené cesto nalejeme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáču
- navrch poukladáme na plátky nakrájané jablká, ktoré poprášime zvyšným cukrom
- pečieme cca. 20-30 minút na 200°C
Komentáre
Zverejnenie komentára