Domáci zemiakovo-rascový chlieb
Keď vás už nebavia chleby balené v nerecyklovateľných plastových obaloch alebo sa už nemôžete dívať na zloženie chleba, kde je všetko možné a nie len voda múka kvas ako tomu bolo donedávna. Skúste si upiecť doma vlastný chlieb. Pečenie vlastného chleba je zábava a tá chuť sa nedá s ničím porovnať.
Suroviny:
- 500 g hladkej pšeničnej múky chlebovej
- 2 zemiaky
- 40 g droždia
- 150 ml mlieka (najlepšie ovsené)
- štipka cukru a soli
- 70 g masti alebo masla
- štipka mletej rasce
- štipka celej rasce
- 1 lyžica vody
- 1 lyžica oleja
Postup:
- zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme
- ošúpané zemiaky nastrúhame najemno
- v teplom mlieku s cukrom rozdrobíme droždie a necháme kysnúť
- keď máme kvások hotový prelejeme ho do misy s preosiatou múkou
- pridáme rascu, soľ a masť a dobre zamiesime
- cesto necháme kysnúť na teplo mieste
- znova ho premiesime a necháme ešte kysnúť
- pokiaľ máme ošatku, tak ju použijeme aby mal chlebík pekný tvar
- pomúčený bochník uložíme na naolejovaný plech a necháme kysnúť
- povrch potrieme slanou vodou a dáme piecť
- pečieme približne 60 minút na 200° C
Komentáre
Zverejnenie komentára