Domáci zemiakovo-rascový chlieb

Keď vás už nebavia chleby balené v nerecyklovateľných plastových obaloch alebo sa už nemôžete dívať na zloženie chleba, kde je všetko možné a nie len voda múka kvas ako tomu bolo donedávna. Skúste si upiecť doma vlastný chlieb. Pečenie vlastného chleba je zábava a tá chuť sa nedá s ničím porovnať. 

Suroviny:
  • 500 g hladkej pšeničnej múky chlebovej
  • 2 zemiaky
  • 40 g droždia
  • 150 ml mlieka (najlepšie ovsené)
  • štipka cukru a soli
  • 70 g masti alebo masla
  • štipka mletej rasce
  • štipka celej rasce
  • 1 lyžica vody
  • 1 lyžica oleja
Postup:
  • zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme
  • ošúpané zemiaky nastrúhame najemno
  • v teplom mlieku s cukrom rozdrobíme droždie a necháme kysnúť
  • keď máme kvások hotový prelejeme ho do misy s preosiatou múkou
  • pridáme rascu, soľ a masť a dobre zamiesime
  • cesto necháme kysnúť na teplo mieste 
  • znova ho premiesime a necháme ešte kysnúť
  • pokiaľ máme ošatku, tak ju použijeme aby mal chlebík pekný tvar
  • pomúčený bochník uložíme na naolejovaný plech a necháme kysnúť
  • povrch potrieme slanou vodou a dáme piecť
  • pečieme približne 60 minút na 200° C




Komentáre

Obľúbené príspevky