Jemné viedenské buchty
Kvások:
- 1 hrnček vlažného mlieka (rastlinné)
- 1 lyžička cukru (trstinový)
- 1 kocka droždia čerstvého
Cesto:
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 hrnček mlieka (rastlinného)
- 550 g hladkej múky (podľa vlastného výberu)
- tvarohová alebo maková náplň
- tuk alebo olej na vymastenie a potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- pripravíme si kvások a necháme ho kysnúť
- maslo s cukrom, žĺtkami, strúhanou kôrou a vanilkovým cukrom trieme 15 minút do hladka
- po 15 minútach pridáme kvások a zvyšné mlieko a po častiach vmiešame múku
- vypracujeme vláčne, hladké a nelepivé cesto
- necháme ho 40 minút kysnúť zakryté utierkou
- vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prepracujeme a vyvaľkáme
- rozkrájame na štvorčeky, plníme plnkou, zabalíme, každú potrieme tukom a kladieme tesne vedľa seba do vymasteného plechu
- buchty necháme v teple ešte chvíľu nakysnúť
- pečieme v predohriatej rúre na 180°C asi 30 minút do zlatista
- nakoniec potrieme ešte teplé buchty mliekom alebo tukom a podávame posypané cukrom
Komentáre
Zverejnenie komentára