Tradičná fínska polievka - Lohikeitto

Už dlhé roky obdivujem a inšpirujem sa v severskej kultúre a kuchyni a dnes vám prinášam recept na tradičnú fínsku polievku. Pôvodný recept som upravila tak, aby tam nemuselo ísť mlieko, ale je to na vás či si spravíte originál alebo upravenú verziu.

Suroviny:
  • 50 g nesoleného masla (slnečnicový olej)
  • 1 pór
  • 1,25 l vody alebo rybacieho vývaru (voda s bio zeleninovým bujónom)
  • 450 g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 450 g lososa
  • 250 g smotany na varenie (rastlinná smotana)
  • 10 g čerstvého kôpru
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
Postup:
  • maslo roztopíme v hrnci
  • pridáme nakrájaný pór a 7 minút ho dusíme
  • zatiaľ nakrájame mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky
  • pridáme vodu s bujónom, mrkvu a zemiaky a varíme cca. 10 minút
  • pridáme na kúsky nakrájaného vykosteného lososa a smotanu
  • varíme 5-7 minút
  • potom pridáme soľ a korenie a nasekanú vňať kôpru
  • polievku dobre premiešame, odstavíme
  • ja som ešte pridala štipku trstinového cukru, aby sa mierne zvýraznila chuť zeleniny
  • necháme pod pokrievkou ešte 10 minút, aby sa všetky chute spojili

Komentáre

Obľúbené príspevky